Oprichten wooncoörporatie?

Beste buren,

Enige tijd geleden had ik het plan opgevat jullie te informeren over de mogelijkheid om zelf als straat/buurt een wooncoörporatie op te richten. Een wooncoörporatie waarin de bewoners zelf verantwoordelijk zouden worden voor de woningen, de buurt en de toekomst. Hiervoor zou het nodig zijn de woningen over te nemen van Ymere en is er medewerking nodig van zowel Ymere als de gemeente Amsterdam. Vlak nadat ik mijn voornemen met een aantal buren had besproken ontving ik de gebiedsvisie van de gemeente en heeft er een buurtavond plaatsgevonden in het Mirror Centre.

Na het lezen van de visie en het bijwonen van de avond zonk bij mij de moed in de schoenen. De gemeente wil op termijn verdichten en Ymere doet al jaren niets meer aan de buurt. Het einde van Tuinwijck lijkt in zicht…

En toch heb ik nu weer hoop. Hoop omdat zoveel mensen in de wijk hier met veel plezier wonen en niet weg willen. Hoop omdat mensen aangeven te willen strijden voor de buurt. Tuinwijck wijckt niet!

Misschien is een wooncoörporatie de mogelijkheid om Tuinwijck te behouden zoals het is, voor de bewoners die er nu zijn. Daarom mijn vraag: zijn er bewoners die energie willen steken in het serieus onderzoeken van de mogelijkheid een wooncoörporatie op te richten?

Er is ook geld nodig maar laten we eerst kijken of er voldoende animo is om verder te gaan.

Graag hoor ik van jullie wie er geïnteresseerd is om samen dit traject verder te onderzoeken.

Hartelijke groet,

Jeroen Bronswijk, Van der Vijverstraat 3

jeroenbronswijk@live.nl  |  06 46011432

 

Op de link hieronder kun je meer lezen over wat een wooncoörporatie precies is:

[www.gemeenschappelijkwonen.nl]

 

3 reacties op “Oprichten wooncoörporatie?

 1. Dorte Holse zegt:

  Super leuk idee Jeroen!
  Omdat ik al best actief is in de buurt wil ik het liefst als hand-on ingezet worden, mocht jij het nodig hebben. Ik hoor het graag.
  -en buren, niet iedereen heeft internet of Facebook, dus bespreek graag dit met je buren.

 2. Ellen Schneider zegt:

  Topidee, Jeroen! Tuinwijck is te mooi en te bijzonder om achteloos weg te laten gooien door gemeente en Ymere in hun jacht naar het grote geld, dus meegaan in allerlei megalomane plannen of ambities zit er wat mij betreft niet in!

 3. Jessica zegt:

  Super idee!! Ik steun waar ik kan!
  Het sociale cement mag en kan je niet weghalen uit de stad. En als we maar blijven slopen verdwijnt het karakter van de stad. En zo heb ik nog wel een paar argumenten ????
  Groet Jessica
  Ter Gouwstraat 18hs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *