Rattenoverlast in Tuinwijck

RATTENOVERLAST in Tuinwijck.

In Amsterdam horen ratten bij het straatbeeld. Zolang ze in de openbare ruimte scharrelen en niet in woningen komen of in grote aantallen op één plek aanwezig zijn, hoeft  het niet een overlast te zijn.

Inmiddels is de populatie bruine ratten in Tuinwijck een ernstige plaag aan het worden. Ze komen op onze zolders, in onze kruipruimtes en lopen soms zelfs via de deur naar binnen. Naar een heftig regenbui kan je soms de rattenpis in sommige huizen ruiken.

De stemming heerst dat wij als buurt hier nu echt iets aan moet doen. Daarom deze brief met wat wij zelf kunnen doen. Verder zal er vallen gezet worden en evt. borden geplaats met een verzoek geen eten achter te laten.

 

Wat zijn de risico’s voor de gezondheid?

·         Bruine ratten en zwarte ratten zijn soms dragers van ziekteverwekkers (Seoulvirus, Toxoplasma gondii, Coxiella burnetii, Leptospira interrogans en Yersinia pestis) waar mensen en huisdier ziek van kunnen worden. Via ontlasting en de urine verontreinigen zij voedsel en water. Dit kan bijvoorbeeld voedselvergiftiging veroorzaken.

 

Wat kunnen wij zelf doen om overlast van ratten te voorkomen?

·         Zorg voor een opgeruimde en schone omgeving in en rond uw woonomgeving (dus ook in de schuur, de tuin en plaatsen waar u afval opslaat) zodat een rat geen voedsel vindt. Laat materialen en rommel niet langdurig liggen, want dit biedt nestmateriaal en beschutting om een nest te maken.

·         Bewaar afval in goed afsluitbare bakken totdat het wordt afgevoerd.

·         Zorg dat de rat niet kan binnenkomen via bijvoorbeeld openingen in buitenmuren, luchtroosters, niet goed afgesloten deuren en ramen, defecte (open) rioleringen, putjes en defect regenwaterafvoer. U kunt bij de afdeling Dierplaagbeheersing een middel (mousestop) kopen om kleine gaten mee te dichten. U kunt hiervoor ook staalwol gebruiken.

·         Snoei struiken vooral aan de onderkant. Let erop dat er geen rommel blijft liggen, bijvoorbeeld langs gevels.

·         Zorg ervoor dat ratten op straat geen etensresten vinden.

Als uw buren ook overlast hebben van ratten, bespreek dan samen met hen deze maatregelen.

(bron: Amsterdam.nl)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *